
 
Sterile Compounding Pharmacy Questions and Answers 

 
 
Effective July 1, 2003, a pharmacy may not compound injectable sterile 
drug products in California unless: 
1. The pharmacy is specially licensed with the board as a sterile compounding 

pharmacy, OR: 
2.   The pharmacy has a current accreditation from one of the following organizations: 
� Joint Commission on Accreditation of Healthcare Organizations 
� Accreditation Commission on Healthcare or 
� Community Health Accreditation Program 

 
Nevertheless all pharmacies that compound injectable sterile drug products (whether 
separately licensed by the board as a compounding pharmacy) must follow board 
regulations for sterile compounding.  These regulations are found in Title 16 California 
Code of Regulations as Article 8, beginning with section 1751.    Additionally, the board is 
promulgating revised regulations for compounding injectable sterile drugs products.  
These regulations are expected to take effect sometime next year.   
 
 Note:  If a nonresident pharmacy is shipping injectable drug products into California, this 

pharmacy must: 
1. Be licensed as a nonresident pharmacy (form 17A-57) 
2. Comply with board regulations for sterile compounding, AND 
3. Be separately licensed with the board to compound injectable sterile drug 

products unless it is licensed as a hospital, home health agency or skilled 
nursing facility AND possesses current accreditation from the Joint Commission 
on Accreditation of Healthcare Organizations, the Accreditation Commission on 
Healthcare or the Community Health Accreditation Program.  A separate 
application form for nonresident pharmacies compounding injectable sterile 
products is required.  This application (form 17A-50) and the form described in 
item 1 may be downloaded from the board’s Web site (www.pharmacy.ca.gov).  

 
1. Q:  When must pharmacies be separately licensed by the Board of 

Pharmacy if they will compound medication for patients in California? 
A:  July 1, 2003, unless they possess JCAHO, ACHC or CHAP 

accreditation.  This requirement affects both California and specific 
non-resident pharmacies that will ship injectable compounded products 
into California.  Nonresident pharmacies that are accredited by 
JCAHO, ACHC or CHAP and are licensed as a hospital, health agency 
or a skilled nursing facility are exempt from the specialty licensing 
provisions for sterile injectable drug compounding pharmacies.   

 
    2. Q:  Who must possess a sterile compounding pharmacy license? 

A:  Pharmacies that combine/compound any products from sterile or non-
sterile sources for injection.  The pharmacy must be separately 



licensed before performing these duties (unless it possesses current 
accreditation by the JCAHO, ACHC or CHAP). 

 
    3. Q:  To whom will the sterile compounding license be issued? 
            A:  To the owner of the pharmacy, which must be separately licensed as 

a pharmacy at the same location.  This is required whether the 
pharmacy is located in California or elsewhere in the US. 

 
4.    Q: Does a hospital pharmacy have to possess a sterile compounding 

pharmacy license? 
       A:   Yes, unless the hospital pharmacy is accredited by JCAHO, ACHC or 

CHAP.  Hospital and community pharmacies that are accredited by 
these organizations do not have to be specially licensed with the board 
as a sterile compounding pharmacy; however, regardless of whether 
specially licensed or not, any hospital or community pharmacy 
compounding injectable sterile products must comply with board 
regulations for compounding.   

 
5.     Q: Can a pharmacy that only occasionally compounds injectable sterile 

medications pursuant to a prescriber’s order do so without being 
separately licensed as a compounding pharmacy or meeting all the 
regulation requirements?   

         A: No.  Even if only one injectable sterile drug for one patient is 
compounded in any year, the pharmacy must first either be licensed 
with the board as a compounding pharmacy or accredited by JCAHO,   
ACHC or CHAP, AND comply with regulation requirements in Article 8, 
beginning with section 1751 of Title 16 of California Code of 
Regulations.   

 
 6.    Q: How long is the license issued for? 
        A:  One year.  However, the initial license will be issued so that it expires 

at the same time as does the regular pharmacy license at the same 
location, so the initial license may be issued for less than one year.  
After the first renewal, all licenses will expire in one year.  

  
7.     Q: Is an inspection required for renewal of the sterile compounding 

license? 
A:  Yes, an inspection is required before the issuance or renewal of any 

sterile compounding license for a pharmacy in California.  For 
California pharmacies that are accredited by JCAHO, ACHC or CHAP, 
no separate inspection is required (because no separate compounding 
pharmacy license is mandated); however, the board will review 
compounding procedures and compliance during routine inspections.   

 
For pharmacies located outside California, the board requires an 
inspection report from the accrediting agency for the nonresident 



pharmacy or from the state pharmacy board in the state where the 
pharmacy is located to issue or renew the nonresident sterile 
compounding pharmacy license.  This inspection report must 
document the pharmacy’s compliance with board requirements as a 
condition for renewal of the nonresident sterile compounding pharmacy 
license. 
 

8. Q:  What will inspectors look for during inspections? 
A:  California Board of Pharmacy inspectors will determine compliance 

with California Code of Regulations Article 8, section 1751.  This 
includes the maintenance of records, existence of current written 
policies and procedure that reflect operational practice, quality 
assurance/quality control, competencies and training of staff, 
equipment maintenance and calibration, sterilization process and 
associated records, biological sampling and qualitative/quantitative 
analysis of end products. 

 
9.   Q:  Do out-of-state pharmacies have to obtain a pharmacy license to ship 

dangerous drugs into California? 
A:  Yes.  A nonresident pharmacy may ship prescription drugs or devices 

into California only if licensed with the board as a nonresident 
pharmacy (California Business and Professions Code 4120).    

 
10.  Q:  Do out-of-state pharmacies have to obtain the additional sterile 

compounding license to ship compounded injectable sterile product 
into California? 

      A:  Yes, unless the nonresident pharmacy is licensed as a hospital, home 
health agency or a skilled nursing facility AND is accredited by JCAHO, 
ACHC or CHAP.  If so, the nonresident pharmacy is exempt from 
specialty licensure as a nonresident sterile compounding pharmacy.   
(However, the nonresident pharmacy must still obtain the nonresident 
pharmacy permit described in questions 9.)   

 
 Again, regardless of whether the nonresident pharmacy is specially 

licensed with the board as a sterile compounding pharmacy or is 
JCAHO, ACHC or CHAP accredited and thus exempt from specialty 
licensure, all medications compounded for California must be prepared 
in accordance with board sterile compounding regulations (California 
Code of Regulations, Article 8, section 1751).    

 
11. Q:  How will the board determine compliance of nonresident pharmacies 

with board compounding requirements? 
       A: The board will use inspection reports from the board of pharmacy in 

the state where the pharmacy is located or from the accrediting agency 
when it last inspected the pharmacy.        

 



 12.  Q: During an inspection, what will happen if an inspector identifies 
noncompliance or substandard practices?   

             A:  For violations of noncompliance that do not jeopardize the health and 
safety of patients, the inspector will request correction and proof of 
correction before a permit will be issued or renewed.  Violations that 
pose an immediate threat to the health and safety of patients can result 
in the board’s order to cease and desist compounding until the matter 
is resolved through administrative means or after correction of the 
problem.   Specific procedures are established in California Business 
and Professions Code section 4127.3.    

 
13.  Q: Are there additional requirements for pharmacies that compound 

injectable sterile products from a non-sterile source? 
            A:  Pending board regulations that may take effect in January 2005 would 

require specialized equipment and procedures for pharmacies that 
perform this type of compounding.  The proposed text of the 
regulations can be obtained from the board’s Web site 
(www.pharmacy.ca.gov/pdfs/1751_exact.pdf).  

 
14. Q: Question: Will the board accept policies and procedures from a source 

that sells written sterile compounding procedures?  
            A: Whatever the source a pharmacy uses as the core of its policies and 

procedures, whether written by the pharmacy or obtained from another 
source, the procedures must be specific for the processes used by the 
pharmacy that compounds injectable sterile drug products.  Many of 
the commercially available policies and procedures are written in a 
guideline format and need the pharmacy’s modifications to reflect the 
specific processes that comply with California Code of Regulations 
section 1751.   


